Volg ons op     

netwerk X

Samen voor een gezonde wijk in Leidsche Rijn

Op maandag 10 juni kwam Leidsche Rijn samen tijdens de team up van netwerk X: ruim 120 bewoners en professionals, allemaal met hart voor een gezonde en veerkrachtige wijk. We kijken terug op een zeer geslaagde dag, vol beweging, ontmoeting en ontspanning.

Buurtbewoners Merel Sprong van Indekerngezond en Gerrit van den Brenk van de Bibliotheek heetten de deelnemers welkom in een volle tribune in de Bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum. Daarna verdeelde iedereen zich over verschillende sessies. In de eerste ronde gingen de sessie onder meer over gezondheidservaringen van internationals in de wijk, samen opvoeden, bewegen en Positieve Gezondheid. Er werd ook actief meegedaan met de proefles van de Sociale Sportschool waaraan ook bewoners van zorgcentrum De Ingelanden meededen. “Mijn wens voor de wijk is dat er nog meer verbinding tussen jong en oud mag ontstaan, over generaties heen. Zodat we wederzijds van elkaars wijsheid kunnen genieten”, aldus bewoner Adriaan van de Graaff. Vervolgens ging het programma bij Indekerngezond verder waar de expositie 25 jaar Leidsche Rijn goed werd bezocht en Coöperatie Leidsche Rijn de deelnemers inspireerde om nu te zaaien om voor de ‘Oogst van Leidsche Rijn’ in september te kunnen oogsten. En in de hal van de bibliotheek werd de website ‘Doe mee in Utrecht’ gepresenteerd. Hierop is al het vrijetijdsaanbod van de wijk te vinden.

Wil je meer weten? Mail dan naar info@indekerngezond.nl.
Bron: Indekerngezond / VAR-nieuws

 

netwerk X

Repair Café 1 jaar

Op 31 mei 2024 werd het 1 jarig bestaan van Repair Café Leidscherijn Centrum gevierd.
Een succes en vele buurtbewoners weten de reparateurs te vinden voor reparaties aan hun defecte apparaat, kleding of fiets.
Inmiddels zijn er 15 vrijwillige buurtbewoners betrokken bij ons Repair Café. Samen hebben zij binnen een jaar tijd meer dan 300 reparaties uitgevoerd!
We zijn ontzettend dankbaar voor deze handige toppers!

Wil jij jouw defecte apparaat en/of kleding een tweede kans geven, kom dan langs in ons Repair Café en kijk samen met de reparateurs of je spullen te repareren zijn.
Om de week op woensdagmiddag tussen 13 en 17 uur bij Indekerngezond
(Om de hoek bij de Jumbo Foodmarkt Utrecht , Kopenhagenstraat 41)
Meer weten? Kijk op onze website www.indekerngezond.nl/repaircafe/ of mail naar repaircafeleidscherijncentrum@gmail.com

Repair Café Leidscherijn Centrum    

Tentoonstelling 25 jaar Leidsche Rijn

Op 31 mei heeft Evalien de tentoonstelling ‘Leidsche Rijn 25 jaar; Het pionieren voorbij’ feestelijk geopend bij Indekerngezond. In verschillende ruimtes hangen fantastische foto’s, plattegronden en verhalen, elke wijk met een eigen verhaal. Erg leuk om als bewoner te bekijken en een stukje geschiedenis over je eigen wijk te zien en leren.

De tentoonstelling is GRATIS te bezoeken tijdens kantooruren bij Indekerngezond. Nog leuker om vrijdag 7 juni langs te komen, dan komt Evalien om 15.30 uur weer langs om toelichting te geven.
Evalien weet ontzettend veel over de geschiedenis en opkomst van Leidsche Rijn en kan hier bevlogen op vertellen. Een aanrader!

Team Up Netwerk X

Met vele bewoners, professionals en organisaties bouwen we aan een gezond en veerkrachtig Leidsche Rijn.

Tijdens de Team Up op maandag 10 juni zetten wij van 15.00-21.00 uur volgende stappen in de samenwerking in de wijk. Deze bijeenkomst is zowel voor bewoners uit Leidsche Rijn e.o. als voor professionals in cultuur, gemeente, onderwijs, sport, welzijn en zorg.

Netwerk X staat voor gelijkwaardigheid tussen bewoners en professionals vanuit de gemeenschappelijke taal van Positieve Gezondheid en is gericht op 100% vindbaar en toegankelijk aanbod. Indekerngezond is hier nauw bij betrokken.

De Team Up is in festivalsfeer met ruime keuze in sessies en activiteiten, die passen bij de inhoudelijke thema’s die voor bewoners en professionals relevant zijn. Hier lees je er meer over. Meld je aan via dit aanmeldformulier als je bij de Team Up aanwezig wilt zijn.

 

Expositie 25 jaar Leidsche Rijn bij Indekerngezond

Na de succesvolle maanden in het Streekmuseum De Broederschapshuisjes in Vleuten in 2023 zijn we er trots op dat de expositie 25 jaar Leidsche Rijn de komende maanden bij ons te hebben! Zo kunnen bewoners uit Leidsche Rijn lekker dichtbij deze gevarieerde tentoonstelling bekijken.

Wil je bij de opening van de expositie zijn? Deze is op vrijdagmiddag 31 mei. Inloop vanaf 15:00, officiële opening om 15:30.  Meldt je hier aan.

Na de opening is de tentoonstelling gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Indekerngezond. Na de succesvolle maanden in het Streekmuseum De Broederschapshuisjes in Vleuten in 2023 zijn we er trots op deze expositie de komende maanden bij ons te hebben! Zo kunnen bewoners uit Leidsche Rijn lekker dichtbij deze gevarieerde tentoonstelling bekijken.

 

Achtergrond van de expositie

De tentoonstelling bestaat uit diverse informatieve panelen met daarop tal van foto’s, kaarten, uitleg en informatie. Denk daarbij aan wat is Vinex en Leidsche Rijn, uitgangspunten Masterplan, archeologie, oud tussen nieuw, architectuur, de toekomst en veel meer. Maar ook de onmisbare, tijdelijke, eindelijke of mijlpalen van deze periode. Ook hangen er mooie luchtfoto’s.

De historische vereniging Vleuten – De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn wil met deze veelzijdige tijdelijke tentoonstelling vertellen over de ontwikkeling van Leidsche Rijn vanaf de eerste Vinexplan in begin jaren ’90 t/m heden en zelfs iets de toekomst in. De eerste pioniers in onze grote nieuwbouwwijk kregen in 1998 hun huissleutel en nog steeds worden jaarlijks vele buurten, woningen en voorzieningen opgeleverd en komen er bewoners bij.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door ‘Kern met Pit’ van Katalys en het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht 

Wil je bij de opening van de expositie zijn? Deze is op vrijdagmiddag 31 mei. Inloop vanaf 15:00, officiële opening om 15:30.  Meldt je hier aan.

Na de opening is de tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Indekerngezond. leidsche-rijn expositie Indekerngezond_positieve gezondheid

Positieve gezondheid in de expositie

In de expositie zie je goed terug hoe er al 25 jaar gebouwd wordt aan niet alleen de structuur van de wijk in de vorm van woningen en voorzieningen, maar ook aan de sociale structuren. Deze moesten in een geheel nieuwe wijk nog vanaf nul opgebouwd worden. 

Indekerngezond draagt als buurtplatform met liefde zijn steentje bij in de manier waarop buurtbewoners hun wijk ervaren. Vanuit positieve gezondheid stimuleren we verbinden, van betekenis zijn en doen waar je blij van wordt. Voor en door de buurt.

In gesprek met explicateur en wijkexpert Evalien van’t Veen – van Duinen bleek al snel hoe blij zij werd van het neerzetten van deze expositie en hoe leuk bezoekers het vinden om haar toelichtingen te horen. Daarom is zij naast de opening van de expositie ook nog aanwezig op onderstaande momenten om extra uitleg te komen geven. 

 • Vrijdag 7 juni tussen 15:30 – 17:00
 • Vrijdag 5 juli tussen 10:00 – 12:00

Voel je welkom om langs te komen! 

Wil je bij de opening van de expositie zijn? Deze is op vrijdagmiddag 31 mei. Inloop vanaf 15:00, officiële opening om 15:30.  Meldt je hier aan.

De maandagenda van mei is uit.

Een nieuwe agenda met voor ieder wat wils.
– Zoek je inspiratie voor (ander) werk? Kom eens langs bij In Between Café
– Of wat dacht je van de Workshop Mindful luisteren?
– Of zoek je ontspanning? Kom eens kijken bij: Dance of life
– Talent ontdekken, ontwikkelen en inzetten? Kom langs bij: Sterk in je werk

En zo is er veel meer. Zie ook de wekelijks terugkerende activiteiten.

En staat er niets bij? Kom dan gezellig langs op dinsdag en/of vrijdag.

NLdoet wijkevent

Indekerngezond op de NLdoet wijkevent in Vleuten-De Meern

Samen met 20 andere organisaties is Indekerngezond binnenkort te vinden op het NLdoet wijkevent in Vleuten-De Meern.

De hoofdvraag bij vrijwilligerswerk is wat ons betreft: waar word jij blij van? Of je nu een dag per week of een paar uurtjes per maand vrijwilligerswerk wilt doen. Voor iedereen die nieuwsgierig is, kom gezellig een praatje maken. Vinden we leuk!

Het NLdoet wijkevent vindt plaats op vrijdag 15 maart 2024 tussen 14:00 uur en 17:00 uur in de Bibliotheek Vleuterweide, Burchtpoort 16.

Goed om alvast te weten:
Sinds Indekerngezond in november 2018 haar deuren opende, zijn er al vele workshops en bijeenkomsten voor en door buurtbewoners georganiseerd. Dit zou nooit gelukt zijn zonder de vrijwillige inzet van ons hechte team.

Indekerngezond is namelijk een wijkplatform en ontmoetingsplek, opgezet vanuit inwoners, voor en door de buurt. Bij Indekerngezond zijn de bewoners aan zet.

We zijn er voor iedereen die in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern woont of werkt. Alle activiteiten bij Indekerngezond komen voort uit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Veerkracht, eigen regie, meedoen en een betekenisvol leven staan centraal.

Al onze vrijwilligers krijgen daarom ook de kans om getraind te worden in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Daarnaast maak je deel uit van een team met gemotiveerde en lieve collega’s, die denken in mogelijkheden. Voor wie wil is er begeleiding.

Voel je welkom want dat ben je ook!

Maandagenda maart

In maart hebben we weer een prima gevulde agenda met voor ieder wat wils.
Er zitten weer leuke en ook nieuwe activiteiten bij, kijk en geef je snel even op!
Zo weet ook de initiatiefnemer waar hij of zij aan toe is.

 

 

Wist je dat …..

Nieuwsgierig? Lees dan snel even verder door op de titel van dit artikel te klikken.

Wist je dat er:

 • op maandag de workshop “Handwerken voor beginners en gevorderden” is (van 10 tot 12)
 • op dinsdag je even langs kan komen (10-11:30) om mensen uit de buurt te ontmoeten
  (of voor gewoon voor een fijn gesprek)
 • woensdag de 7de is er van 13 tot 17:00 het Repair Café
  >>>  zie ook het artikel in de VAR  <<<
 • en op vrijdag
  • kun je even langskomen (10-11:30) om mensen uit de buurt te ontmoeten
   (of voor gewoon voor een fijn gesprek)
  • ga je verhalen samen lezen en verhalen vertellen (14-15)
  • volg je van 14:30-17 de Workshop Tijdsurfen

 

 

Nieuwsbrief

Contactgegevens

Kopenhagenstraat 41
3541 CE Utrecht – Leidsche Rijn Centrum
Kijk hier hoe je ons kunt bereiken
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 9:30 – 17:00 uur
Bij initiatieven ‘s avonds en/of in het weekend ook geopend

Locatietelefoon:
06 – 2319 5057

Algemene vragen:
Mail naar: info@indekerngezond.nl

Boekingen:
Mail naar: boekingen@indekerngezond.nl

Of bel naar 06 – 1610 6529
bereikbaar donderdag en vrijdag van 13.00 -16.00

Boekingen door en voor medewerkers van Lister gaan via: info@indekerngezond.nl