Volg ons op     

Positieve Gezondheid

Alles wat we doen bij Indekerngezond, doen we vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. We zijn er trots op dat Indekerngezond sinds 2018 het eerste wijkinitiatief vanuit Positieve Gezondheid is in Nederland. Onze missie is om te bouwen aan een Positief Gezond Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern.

  • Wat houdt Positieve Gezondheid nu precies in?
  • Wat kunnen wijkbewoners bij Indekerngezond doen om hun eigen Positieve Gezondheid te vergroten?
  • Op welke manier kunnen professionals hen daarbij ondersteunen? 

Wat houdt Positieve Gezondheid nu precies in?

Positieve Gezondheid is een brede benadering van gezondheid, waarbij gezondheid omschreven wordt als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

Met andere woorden: Kun je je aanpassen als iets in je leven daarom vraagt? Kun je veerkrachtig omgaan met de uitdagingen van het leven? En kun je dan ondanks de ingewikkeldheden of lastige omstandigheden betekenisvolle stappen blijven zetten?

Een bredere kijk op gezondheid

Soms denken mensen dat je alleen ‘gezond’ bent als je ‘niet-ziek’ bent. Of ze denken dat gezondheid alleen gaat over bewegen, gezond eten en voldoende slapen. De gezondheidszorg richt zich vaak op iemands lichamelijke of psychische uitdagingen. Alle aandacht gaat naar gezondheidsproblemen en hoe deze opgelost kunnen worden. Maar mensen zijn niet hun aandoening. Positieve Gezondheid kiest daarom een andere invalshoek. Dit doet meer recht aan alle onderdelen van het leven. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Bij Positieve Gezondheid tellen alle aspecten van gezondheid mee. Het gaat bijvoorbeeld ook over samen leuke dingen doen, zorgen voor jezelf en vertrouwen hebben.

Het spinnenweb van Positieve Gezondheid bestaat uit 6 dimensies en 42 aspecten. Je ziet ze in de afbeelding hieronder. De 6 dimensies zijn: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

 

 

Aandacht voor wat wél kan

Positieve Gezondheid gaat niet over wat niet (meer) lukt, maar juist over wat wél kan. Het gaat over wat voor iemand op dit moment belangrijk is. Ieder leven gaat over bergen en door dalen. Welke kleine stap kan iemand zelf zetten om lekkerder in zijn vel te zitten of om meer te doen van waar hij blij van wordt? Bij Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Daarom vragen wij bij Indekerngezond mensen wat zij zélf het liefst willen doen. Mensen doen niet wat ze moeten doen, maar wat ze willen doen. Binnen de mogelijkheden die zij hebben. Bij Indekerngezond merken we elke dag hoe goed dat mensen doet. 

‘Ik ben wel gaan inzien dat het op die andere vlakken best oké zit. En daar had ik iets bij van: ah, dat doe ik toch nog best goed. Schouderklopje voor mijzelf. Je kunt soms zo in dat doemdenken blijven.’ 

Het andere gesprek

Het spinnenweb van Positieve Gezondheid is ook een gespreksinstrument. Dit helpt om ‘het andere gesprek’ te voeren. Zo’n gesprek vraagt zowel van de verteller als de luisteraar iets anders dan we vaak gewend zijn. De regie ligt bij de verteller. De luisteraar luistert aandachtig en geeft geen adviezen. In deze video zie je hoe een gesprek over Positieve Gezondheid met behulp van het spinnenweb kan gaan.

Nieuwsbrief

Contactgegevens

Kopenhagenstraat 41
3541 CE Utrecht – Leidsche Rijn Centrum
Kijk hier hoe je ons kunt bereiken
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 9:30 – 17:00 uur
Bij initiatieven ‘s avonds en/of in het weekend ook geopend

Locatietelefoon:
06 – 2319 5057

Algemene vragen:
Mail naar: info@indekerngezond.nl

Boekingen:
Mail naar: boekingen@indekerngezond.nl

Of bel naar 06 – 1610 6529
bereikbaar donderdag en vrijdag van 13.00 -16.00

Boekingen door en voor medewerkers van Lister gaan via: info@indekerngezond.nl